Què és una EMD

Entitat Municipal Descentralitzada

Què és una EMD

Una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) és una entitat d’àmbit inferior al municipi (EATIM). En essència, aquestes administracions constitueixen una forma de govern local amb un cert grau d’autonomia dins del mateix municipi.

La Constitució de 1978 reconeix el principi fonamental d’autonomia local i descentralització, i les EMD tenen el poder d’administrar els seus propis assumptes amb autonomia. Tot i que es troben arreu d’Espanya, poden ser conegudes amb altres denominacions com parròquies rurals, Entitats Locals Autònomes, Entitats Locals Menors, entre d’altres.

Com es constitueixen les EMD?

Les EMD es constitueixen quan hi ha concentracions de població que formen nuclis separats dins d’un municipi.

Aquesta constitució requereix l’aprovació del govern de la Generalitat i ha de complir amb diversos requisits.

La constitució d’una nova Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) segueix un procés establert per garantir la seva descentralització i capacitat per a prestar serveis locals. Segons l’article 86.7 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, “les concentracions de població que dins d’un municipi formin nuclis separats es poden constituir en entitats municipals descentralitzades. La llei els ha de garantir la descentralització i la capacitat suficients per a portar a terme les activitats i prestar els serveis de llur competència.”

Les EMD es poden formar per iniciativa de la majoria dels veïns interessats o de l’ajuntament. Posteriorment, el procés de constitució passa per una fase d’informació pública, que ha de durar com a mínim 60 dies, per tal que els veïns puguin expressar els seus suggeriments o al·legacions.

La constitució definitiva d’una EMD requereix l’aprovació definitiva del govern de la Generalitat. Durant aquest procés, s’han de complir tres requisits essencials:

01.

La constitució no pot suposar una pèrdua de qualitat en la prestació dels serveis generals del municipi.

02.

L’EMD ha de disposar dels recursos adequats per a complir amb les seves atribucions i responsabilitats.

03.

Cal que concorrin circumstàncies de naturalesa geogràfica, històrica, social, econòmica o administrativa que justifiquin la seva creació.

Saber-ne més

Desplaça cap amunt