Les EMD de Bellaterra i Valldoreix es reuneixen amb els ajuntaments veïns per tractar l’emergència climàtica

El president de l’EMD de Bellaterra, Josep Maria Riba; el president de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la sostenibilitat, Marc Serra i el president de l’EMD de Valldoreix, Juanjo Cortés (d’esquerra a dreta)

El passat 24 d’octubre, coincidint amb el Dia Internacional contra el canvi climàtic, Bellaterra va ser, per segon any consecutiu, l’escenari d’una sessió de treball dedicada a l’optimització dels plans d’acció climàtica local. La trobada va reunir representants tècnics i polítics dels municipis veïns. Concretament van estar-hi representats els ajuntaments de Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Cerdanyola del Vallès, així com les EMDs de Valldoreix i Bellaterra. 

La jornada va començar amb la benvinguda del Sr. Marc Serra, president de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, i el Sr. Josep Maria Riba, president de l’EMD de Bellaterra, que van subratllar la necessitat d’incrementar l’ambició climàtica en les polítiques locals per fer front a l’emergència climàtica a Catalunya.

El Sr. Enric Coll, de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, va obrir les ponències amb una presentació sobre el paper essencial de les administracions locals en la lluita contra el canvi climàtic, oferint estratègies per impulsar polítiques més ambicioses en aquest àmbit. A continuació, el Sr. Gabriel Borràs, de l’Oficina de Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, va exposar una anàlisi detallada sobre l’estat actual de l’emergència climàtica a Catalunya, destacant els principals reptes que afronta el territori.

La sessió va continuar amb una taula rodona en què cada entitat va compartir exemples d’accions climàtiques implementades durant el darrer any. Alguns dels projectes destacats incloïen la primera cursa a la natura a Bellaterra, La 6.6 de Bellaterra; els nous refugis climàtics a Cerdanyola; l’ordenança per a l’estalvi d’aigua a Sant Cugat del Vallès; la co-digestió dels fangs de les depuradores de RiuSec a Sabadell; i el projecte de recuperació del camí de la Riba del Torrent de la Font del Pont per convertir-lo en refugi de la biodiversitat a Sant Quirze del Vallès.

Durant la cloenda, a la que s’hi van incorporar l’alcalde Cerdanyola, Sr. Carles Cordon i el tinent d’alcalde per temes de l’EMD Bellaterra, Sr. David González,es va fer èmfasi en la necessitat d’una col·laboració estreta entre els municipis veïns per afrontar conjuntament els efectes del canvi climàtic i consolidar un futur més sostenible. 

Els assistents van concloure la sessió de treball amb un dinar a la Font de la Bonaigua, un entorn natural on està prevista una rehabilitació i millora per convertir-lo en un Parc Metropolità durant aquest mandat. Un tancament idoni com a símbol del compromís comú amb la sostenibilitat.

Desplaça cap amunt