L’annexió de Bellaterra a Sant Cugat, a l’espera de la Generalitat
La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga l’Ajuntament de Cerdanyola a iniciar els tràmits de segregació de Bellaterra és ja ferma. Això situa la decisió final sobre l’annexió de Bellaterra a Sant Cugat en mans de la Generalitat, que haurà d’analitzar els informes tècnics i posicionaments de les parts implicades abans de prendre una resolució, un procés que podria tancar-se el 2026.
La reivindicació veïnal de Bellaterra, impulsada per la comissió ‘Bellaterra és Sant Cugat’, es remunta al 2019, quan es va formalitzar la petició de segregació de Cerdanyola del Vallès i d’annexió a Sant Cugat, amb el suport del 60% dels veïns. Aquesta comissió defensa que l’annexió és una solució “tècnica” davant el que consideren una “disfunció territorial” entre Bellaterra i Cerdanyola, en àmbits com la connexió geogràfica, física i econòmica.
Els pròxims passos del procés
L’Ajuntament de Cerdanyola, obligat per la sentència, haurà de remetre un informe inicial a la Generalitat sobre la sol·licitud de segregació. Segons fonts municipals, el tràmit començarà en els pròxims dos mesos, tot i que tenen fins a 9 mesos per completar-lo.
Un cop la Generalitat rebi l’expedient, obrirà un període per recollir informes tècnics dels ajuntaments de Cerdanyola i Sant Cugat, així com de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra i la mateixa comissió veïnal. Aquest procés es podria allargar uns 6 mesos més.
Tot i que el destí de Bellaterra depèn de la Generalitat, la manera en què s’integrarà dins del municipi de Sant Cugat encara està per determinar.
Una reivindicació que ve de lluny
La lluita de Bellaterra per desvincular-se de Cerdanyola es remunta al 2015, quan un referèndum local va mostrar que el 94% dels veïns estaven a favor de la independència. Tot i així, l’Ajuntament de Cerdanyola i la Generalitat van rebutjar la proposta inicial, ja que Bellaterra no complia els requisits legals per a una segregació.
El 2018, la comissió ‘Bellaterra és Sant Cugat’ va reprendre la iniciativa amb una recollida de signatures que va obtenir el suport necessari per iniciar el procés formal el 2019. Després d’anys de litigis, la sentència del TSJC el 2022 va donar la raó als veïns i va obligar l’Ajuntament de Cerdanyola a iniciar els tràmits. Ara, el futur de Bellaterra resta en mans de la Generalitat.