L’Agrupació d’EMD de Catalunya celebra la seva Assemblea General a Sucs, destacant la importància de la col·laboració institucional i la necessitat d’una nova llei específica

L’acte va comptar amb la presència de destacades autoritats com Fèlix Larrosa, Joan Talarn, Xavier Amor, Sandra Castro i Jose Crespín

Assemblea de l’AEMD a Sucs

El passat dissabte 16 de novembre, l’Agrupació d’Entitats Municipals Descentralitzades (AEMD) va celebrar la seva Assemblea General Ordinària a Sucs. Aquest esdeveniment anual va reunir prop de cinquanta assistents per compartir inquietuds, propostes i reforçar els vincles de col·laboració amb l’objectiu de defensar i millorar els drets i funcions d’aquestes entitats.

L’acte va comptar amb la presència destacada de diverses autoritats, incloent el subdelegat del Govern a Lleida, Jose Crespín Gómez; el paer en cap de Lleida, Fèlix Larrosa; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; la vicepresidenta de la Diputació de Lleida i regidora de la Paeria, Sandra Castro i el secretari de Governs Locals i de Relacions amb l’Aran, Xavier Amor. Tots ells van coincidir en la importància de potenciar la cooperació entre administracions per assegurar que les EMD rebin el suport i el finançament que els correspon com a institucions de proximitat.

Benvinguda i parlament de les autoritats

El president de l’EMD de Sucs, Guillem Boneu, que va ser l’amfitrió de la jornada, va obrir l’assemblea posant en relleu les problemàtiques comunes que afronten les entitats, especialment en l’àmbit legislatiu, administratiu i de finançament. “Aquestes dificultats sovint limiten la capacitat de resposta efectiva davant les necessitats de la població”, va destacar.

Seguidament, el president de l’Agrupació d’EMD de Catalunya, Juanjo Cortés, va donar la benvinguda a l’Assemblea i va advocar per la creació d’una llei pròpia que abordi les necessitats específiques de les entitats menors, incloent-hi aspectes com el sistema electoral, el marc competencial i el finançament. Cortés va defensar l’eliminació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL), i apostar per aconseguir una autonomia més gran: “És necessari disposar d’altres eines i autogestionar-nos per combatre, en la majoria dels casos, la despoblació, i potenciar les oportunitats dels pobles”. A continuació, Cortés va agrair l’assistència a les autoritats i va donar pas als parlaments.

El secretari de Governs Locals, Xavier Amor, va reafirmar el compromís del govern amb les EMD i la necessitat de reconèixer-les dins el marc legal com a administracions clau per a la gestió de proximitat.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha recordat que més del 80 % de les EMDs de Catalunya són a la demarcació de Lleida i que l’aposta per les EMDs és clara, contemplant el suport específic en tots els plans econòmics, a més dels recursos que es distribueixen als Ajuntaments. 

El subdelegat del Govern a Lleida, Jose Crespín Gómez, va destacar que “el treball conjunt de totes les administracions és la clau per garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés als serveis, base per l’equilibri territorial i la lluita contra el despoblament”.

El paer en cap de Lleida, Fèlix Larrosa, va destacar el recent acord de la Paeria amb Sucs i Raimat que, un cop aprovat en el ple, significarà un augment significatiu del finançament i de la capacitat d’autogestió per a aquestes EMD. Larrosa va instar a les EMD a continuar gestionant amb eficiència i sentit comú, mantenint el compromís de millorar la qualitat de vida dels seus habitants. Va subratllar que les administracions han de cooperar, no enfrontar-se, per garantir una gestió efectiva dels recursos públics.

Aprovacions pressupostàries, qüestions legals i objectius de futur de l’Agrupació

A l’Assemblea s’ha aprovat l’acta de l’Assemblea anterior, celebrada a Vilamitjana; s’ha presentat l’informe d’actuacions de la junta de govern, amb actualitzacions sobre el nou portal web, comunicacions amb la Generalitat i altres mesures estratègiques. A continuació, s’ha fet revisió de temes legals, s’ha realitzat l’aprovació de comptes, quotes i pressupost per al 2025.

Es va destacar l’avanç en l’elaboració d’una futura llei específica per a les entitats menors, amb un document inicial previst per al gener de 2025. L’assemblea va concloure amb un torn de precs i preguntes, on els assistents van poder exposar dubtes i inquietuds i posteriorment a l’assemblea es va celebrar un dinar. 

Aquest esdeveniment va servir per consolidar el paper de les EMD com a entitats vitals en el teixit administratiu català i va posar de manifest la importància de la col·laboració entre administracions per assegurar el seu desenvolupament i eficiència.

Desplaça cap amunt