Les EMD guanyen visibilitat al Congrés: a debat les seves competències i el finançament
ERC presenta una proposició per reformar l’ARSAL i el PSC s’hi suma amb una esmena que reforça el consens polític. Valldoreix esdevé cas exemplar del model

El president de l’EMD, Juanjo Cortés, durant la seva trobada amb ERC al Congrés / Foto: ERC
El Congrés dels Diputats ha fet aquesta setmana un pas històric cap al reconeixement i enfortiment de les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD). A iniciativa d’Esquerra Republicana, la Comissió de Política Territorial ha debatut una Proposició No de Llei (PNL) que proposa reformar la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (ARSAL), recuperar l’article 45 i impulsar una legislació pròpia que garanteixi les competències, el finançament i la representativitat d’aquestes entitats.
La iniciativa neix arran d’una reunió entre el president de l’EMD de Valldoreix, Juanjo Cortés, i els diputats Gabriel Rufián i Teresa Jordà, on es va traslladar la preocupació pel retrocés que va suposar la reforma del PP el 2013, que va suprimir l’article 45 de l’ARSAL i va limitar l’autonomia política i financera de les EMD.
Durant la seva intervenció, la diputada Teresa Jordà (ERC) va remarcar que la proposta persegueix tres objectius clau: en primer lloc, recuperar l’article 45 de l’ARSAL per tal de garantir el dret d’autogovern de les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) i permetre’ls disposar d’una legislació pròpia; en segon lloc, possibilitar l’elecció directa de tots els membres dels seus òrgans de govern, i no només del president o presidenta, amb l’objectiu de reforçar la democràcia i la representativitat; i, finalment, establir un sistema de finançament estable i just, imprescindible per assegurar una gestió local eficient, pròxima i adaptada a les necessitats de la ciutadania.
“Més proximitat, més representativitat, i per tant, molta més democràcia. Això va, en definitiva, de garantir serveis, participació i qualitat democràtica als petits nuclis de població.” — va defensar Jordà.
Des del PSC, la diputada Andrea Canelo va mostrar sintonia amb els objectius de la PNL i va posar Valldoreix com a exemple de bona gestió. Va destacar que “quan una EMD funciona bé, és escola, és identitat, és comunitat”, i va reivindicar que cal superar el retrocés imposat pel PP l’any 2013.
“Proposem una esmena que insti el govern a estudiar, conjuntament amb les comunitats autònomes i la Federació de Municipis, els canvis normatius necessaris per reforçar el paper de les EMD.”
Des de l’Agrupació d’Entitats Municipals Descentralitzades de Catalunya, celebrem aquest consens creixent i el pas endavant cap al reconeixement legal i polític que les EMD mereixen per justícia democràtica i eficàcia administrativa.
Com afirmava recentment el nostre president en un article d’opinió:
“Sembla que alguna cosa està canviant. Les EMD comencem a deixar de ser invisibles. Queda molt camí a recórrer, però seguim caminant.”
Continuarem treballant per fer efectiva aquesta reforma històrica. És el moment.